Apakah reseptor HER2?

HER2 (Epidermal Growth Factor Receptor-2) adalah gen yang boleh memainkan peranan dalam perkembangan kanser payudara. Protein HER2 adalah reseptor pada sel-sel payudara. Gen HER2 tambahan memberitahu sel-sel payudara untuk membuat terlalu banyak reseptor HER2. Ini menjadikan sel-sel payudara tumbuh dan membahagikan dengan cara yang tidak terkawal. Tahap HER2 dalam tumor anda membantu doktor anda merancang pilihan rawatan anda.(11, 12)

Rawatan untuk kanser payudara positif HER2

Kanser payudara positif HER2 biasanya dirawat dengan kemoterapi. Dalam kes-kes kanser payudara positif HER2, antibodi monoklonal yang menyasarkan reseptor HER2 biasanya ditambah kepada rejim rawatan untuk meningkatkan tindak balas dan memberikan manfaat kelangsungan hidup untuk pesakit.(9, 11, 16)


Contoh pilihan rawatan untuk kanser payudara positif HER2:

 • 1

  Trastuzumab

  o Ubat ini berfungsi terhadap kanser payudara positif HER2 dengan menyekat keupayaan sel-sel kanser untuk menerima isyarat yang memberitahu sel untuk berkembang.

  o Terdapat beberapa jenama trastuzumab yang boleh didapati di Malaysia seperti Herceptin, Herzuma, Zuhera dan Hertraz.

 • 2

  Pertuzumab

  o Seperti trastuzumab ia berfungsi terhadap kanser payudara positif HER2 dengan menyekat keupayaan sel-sel kanser untuk menerima isyarat pertumbuhan.

  o Kini, hanya ada satu jenama yang dikenali sebagai Perjeta yang terdapat di Malaysia.

 • 3

  Ado-trastuzumab emtansine (T-DM1)

  o Ini adalah ubat gabungan Herceptin dan ubat kemoterapi emtansine. Ia direka untuk menyampaikan emtansine ke sel-sel kanser secara sasaran dengan melampirkan emtansine ke Herceptin. Herceptin kemudian membawa emtansine ke sel-sel kanser HER2-positif.

  o Contoh ubat yang ada di Malaysia ialah Kadcyla.