Soalan Lazim (FAQ) Pesakit


1. Apakah itu biosimilar?
Biosimilar adalah ubat biologi yang sangat serupa dengan produk asal. Ini bermakna anda boleh menjangkakan keselamatan dan keberkesanan yang sama dari biosimilar jika dibandingkan dengan produk asal. Biosimilar diperbuat daripada sumber yang sama (contohnya, sel hidup atau mikroorganisma).

(17, 22)


2. Adakah saya akan menjimatkan wang dengan menggunakan biosimilar?
Ya, anda akan menjimatkan wang apabila anda menggunakan biosimilar. Apabila paten produk asal tamat tempoh, syarikat farmaseutikal lain boleh mula mengeluarkan biosimilar. Biosimilar adalah lebih murah daripada produk asal kerana mereka tidak perlu melabur dalam penyelidikan dan pembangunan biosimilar. Oleh itu, biosimilar boleh dijual pada kos yang lebih rendah berbanding dengan produk asal. Walau bagaimanapun, sesetengah syarikat insurans mungkin tidak menampung kos biosimilar. Kenal pasti dengan pembekal insurans anda jika anda tidak pasti.

(25, 26)


3. Apakah perbezaan antara ubat biosimilar dan generik?
Biosimilar adalah ubat-ubatan biologi. Ia merupakan molekul kompleks besar yang terdiri daripada bahan hidup dan hampir mustahil untuk meniru secara serupa. Ubat generik adalah molekul atau struktur mudah yang boleh disintesis secara kimia, di mana bahan aktif adalah salinan tepat produk asal.

(17)


4. Adakah selamat untuk mengambil biosimilar jika saya memulakan rawatan dengan produk asal?
Kajian sistematik yang menilai kesan penukaran biosimilar daripada produk asal menunjukkan tiada peningkatan dalam kejadian keselamatan berkaitan rawatan atau kehilangan keberkesanan.

(24, 25)


5. Bagaimanakah saya boleh mengetahui sama ada saya menggunakan biosimilar untuk rawatan saya?
Selalunya, biosimilar diberikan di hospital atau pusat infusi. Berbincang dengan doktor atau jururawat yang memberi anda rawatan dan bertanya mereka jika anda telah ditetapkan biosimilar atau produk asal.

(25)